Subaru Ascent Forum banner

Oil grade you're using now

• 0W20 or 5W20

• 0W30 or 5W30

• 0W40 or 5W40

• 0W20 because that's the ONLY oil spec'd for this engine

81 - 100 of 133 Posts
Nie widziałem, żeby wspomniał, czy to było syntetyczne, czy nie. Założę, że to zrobiłoby różnicę
Dlaczego? Lepkości i wagi powinny pasować do liczb, albo liczby powinny być inne.

Wpływ ścinania na lepkość. Dzisiejsze silniki (z bezpośrednim wtryskiem turbo) są znacznie bardziej obciążające dla olejów niż wolnossące silniki o większej pojemności z dawnych lat. Proszę zapoznać się ze stroną, do której podałem link, nie wierzcie mi na słowo.

Wpływ ścinania na lepkość.
Dzisiejsze silniki (z bezpośrednim wtryskiem turbo) są znacznie bardziej obciążające dla olejów niż wolnossące silniki o większej pojemności skokowej z dawnych lat. Przejrzyj stronę, do której podałem link, nie wierz mi na słowo.
Tak, ale to żaden sekret. Nie widzę w tym żadnego znaczenia, chyba że ktoś chce argumentować, że inżynierowie Subaru są jedynymi ludźmi na świecie, którzy tego nie wiedzą.

Here is another assumption people make... they assume Subaru didn't want or choose an oil that runs from thin to thinner in an expected fashion within an oil interval. There seems to be this big misconception that Subaru really meant to use thicker oil, but just didn't know it. If I were building an engine, I'd pick an oil that works out of the bottle, as well as after a predetermined use (eg: 6 months/6,000 miles of driving). Seriously, all of you have thought about that - but again, Subaru's engineers are too stupid to?

Again, EVERY argument for using a heavier oil falls into one singular category of a two part argument:
  1. Inżynierowie Subaru nie rozumieją lepkości, wieku oleju, lepkości w temperaturach, ścinania ani niczego innego.
  2. Grupa z nas na różnych forach, którzy NIGDY nie rozebrali silników testowych (lub prawdopodobnie żadnych FA24F), NIGDY nie mierzyli pierścieni i luzów, NIGDY nie wyciągnęli używanego turbo, NIGDY nie otrzymali ŻADNYCH danych na temat tego, jak silnik smarował na starym/obciążonym/jakimkolwiek oleju, jakoś wiedzą lepiej.

Dosłownie, to jest argument. Nie ma danych. Żadnych. My DOSŁOWNIE mamy nic[/I]. Poważnie. 271 000 Ascentów, w większości wszystkie używające oleju z książki, praktycznie żadnych problemów z silnikiem (z wyjątkiem, poza starym problemem z zaworem PCV, ORAZ gdy ktoś użył ZŁEGO oleju[/I]), ale mamy 8 raportów z oleju. A może dziesięć? I ŻADEN z nich nie pokazuje nic złego z SILNIKIEM[/I] - rozcieńczania paliwem lub nie.

Załóżmy, że dziesięć. To 0,00369% - mniej niż cztery tysięczne procenta... a nasz CAŁY[/I] zestaw danych składa się w połowie z rozcieńczania paliwem, w połowie nie, i ZERO[/I] przypadków problemów z silnikiem.

Faktem jest, że obecnie na FA24F jest MILIARDY mil TYLKO w Ascencie (i prawdopodobnie tyle samo, jeśli nie więcej w OBXT), często wykonując wyczerpujące czynności, i ŻADNYCH awarii związanych z problemami z olejem przy odpowiednim oleju i wymianach oleju. ŻADNYCH.

Faktem jest, że jeśli niektórzy z was mają rację, to WYŁĄCZNIE[/I] przez przypadek. Ponieważ, ponownie, jak wskazałem dwa akapity wyżej, ŻADEN argument za użyciem innego oleju w FA24F, do dnia dzisiejszego, nie jest oparty na ŻADNYCH danych ani ŻADNYCH uszkodzeniach, które KIEDYKOLWIEK odnotowano w FA24F z powodu używania oleju 0W-20.

Przepraszam, to tylko ta sama rozmowa, wiele dziesiątek tysięcy komentarzy później, w wielu grupach, po prostu wydaje mi się absurdalna. Uwielbiam dyskusje techniczne, ale to nie to. Jedyne[/I] istotne dane, które mamy do dzisiaj, pokazują, że nie ma problemów w odpowiednio

Myślę, że ludzie zbytnio skupiają się na lepkości, ścinaniu, degradacji termicznej itp. Istnieją inne względy. Jak wspomniałem wcześniej, silniki Navistar i Cat z wtryskiwaczami HEUI są naprawdę wybredne, jeśli chodzi o skład oleju. Jeśli nie ma wystarczającej ilości dodatków przeciwpiennych, wtryskiwacze nie będą działać zgodnie z przeznaczeniem. Inne kwestie to m.in. fazery wałka rozrządu do silników VVT, wymagania dotyczące smarowania turbosprężarki, napinacze wałka rozrządu DOHC itp., itd.

Gdyby istniała korzyść z używania czegoś innego niż syn 0W20, jestem przekonany, że inżynierowie Subaru by to określili. Subaru nie ma żadnego innego powodu, aby określać 0W20, poza tym, że silnik działa zgodnie z przeznaczeniem i unika roszczeń gwarancyjnych dotyczących silnika.

• Like
Reactions: Robert.Mauro
Zabawne jest to, że jeżdżę na 0w20… ale będę jeździł na 0w30 i niebo nie spadnie, a ja będę dobrze spał. Bogowie Subaru mogą mnie ukarać, ale wszystko będzie dobrze.

Tak, ale to nie tajemnica. Nie widzę w tym żadnego znaczenia, chyba że ktoś chce argumentować, że inżynierowie Subaru są jedynymi ludźmi na świecie, którzy tego nie wiedzą.

Oto kolejne założenie, jakie ludzie robią... zakładają, że Subaru nie chciało lub nie wybrało oleju, który działa od cienkiego do cieńszego w oczekiwany sposób w ramach interwału olejowego. Wydaje się, że istnieje to duże nieporozumienie, że Subaru naprawdę chciało używać gęstszego oleju, ale po prostu o tym nie wiedziało. Jeśli ja miałbym budować silnik, wybrałbym olej, który działa z butelki, jak również po określonym czasie użytkowania (np. 6 miesięcy/6000 mil jazdy). Poważnie, wszyscy o tym myśleliście - ale znowu, inżynierowie Subaru są na to zbyt głupi?

Ponownie, KAŻDY argument za użyciem cięższego oleju wpada w jedną, pojedynczą kategorię dwuczęściowego argumentu:
  1. Inżynierowie Subaru nie rozumieją lepkości, wieku oleju, lepkości w temperaturach, ścinania ani niczego innego.
  2. Grupa z nas na różnych forach, którzy NIGDY nie rozebrali silników testowych (lub prawdopodobnie jakiegokolwiek FA24F), NIGDY nie mierzyli pierścieni i luzów, NIGDY nie wyciągnęli używanej turbosprężarki, NIGDY nie otrzymali ŻADNYCH danych na temat tego, jak silnik smarował na starym/napiętym/cokolwiek oleju, jakoś wiedzą lepiej.

Dosłownie, to jest argument. Nie ma danych. Żadnych. My DOSŁOWNIE mamy nic. Poważnie. 271 000 Ascents, w większości wszystkie używające oleju z książki, praktycznie żadnych problemów z silnikiem (z wyjątkiem starego problemu z zaworem PCV, ORAZ gdy ktoś użył ZŁEGO oleju), ale mamy 8 raportów olejowych. A może dziesięć teraz? I ŻADEN z nich nie pokazuje nic złego z SILNIKIEM - rozcieńczanie paliwem lub nie.

Załóżmy, że dziesięć. To 0,00369% - mniej niż cztery tysięczne procenta... a nasz CAŁY zestaw danych składa się w połowie z rozcieńczania paliwem, w połowie nie, i ZERO przypadków problemów z silnikiem.

Faktem jest, że na FA24F jest teraz MILIARDY mil w TYLKO Ascencie (i prawdopodobnie tyle samo, jeśli nie więcej w OBXT), często wykonując wyczerpujące czynności, i ŻADNYCH awarii związanych z problemami z olejem przy użyciu odpowiedniego oleju i wymian oleju. ŻADNYCH.

Faktem jest, że jeśli niektórzy z was mają rację, to WYŁĄCZNIE przez przypadek. Ponieważ, jak zauważyłem dwa akapity wyżej, ŻADEN argument za użyciem innego oleju w FA24F, do dnia dzisiejszego, nie jest oparty na ŻADNYCH danych ani ŻADNYCH uszkodzeniach, które KIEDYKOLWIEK odnotowano w FA24F z powodu używania oleju 0W-20.

Przepraszam, to tylko ta sama rozmowa, wiele dziesiątek tysięcy komentarzy później, w wielu grupach, wydaje mi się absurdalna. Uwielbiam dyskusje techniczne, ale to nie to. Jedyne istotne dane, które mamy do dzisiaj, pokazują, że nie ma problemów w prawidłowo „zgodnych z książką” Ascents (lub OBXT/OBW).

Jeśli kiedykolwiek natknę się na coś przeciwnego, UDZIELĘ tego, ponieważ byłem otwarty na dzielenie się wszystkim, czego się uczę, co pomoże wszystkim utrzymać działanie ich Ascentów. Jeśli wszyscy to zrobicie, mam nadzieję na to samo. Więc dopóki ktoś z was nie przedstawi rzeczywistych danych lub dopóki ja tego nie zrobię, kończę tę nietechniczną dyskusję. Cieszę się jednak, że mogę obserwować szaleńcze spekulacje z boku, w nadziei, że ktoś przedstawi dane - poza tym, że wiemy, co się nie wydarzyło - awarie silnika spowodowane użyciem 0W-20.
Po prostu ciekawi mnie, skąd masz poufne informacje o silnikach, które uległy awarii? Z tego, co widać, mówisz, że doszło do awarii silnika Ascent. Ale w całym kraju są setki dealerów. Jak potwierdziłeś, że żaden z nich nie jest związany z użyciem oleju 0W 20? Jak ustaliłeś, że awarie, które się zdarzyły, były spowodowane użyciem innych olejów lub innymi problemami?

Po prostu jestem ciekaw, skąd masz informacje o silnikach, które uległy awarii? Z tego, co mówisz, wynika, że doszło do awarii silnika wznoszenia. Ale w całym kraju są setki dealerów. Jak potwierdziłeś, że żaden z nich nie jest związany z używaniem oleju 0W 20? Jak ustaliłeś, że awarie, które się zdarzyły, były spowodowane użyciem innych olejów lub innymi problemami?
Niewielka garść awarii, tak. Wiem o mniej niż tuzinie. Jest nieco ponad 630 dealerów. Rozmawiam z bardzo, bardzo wieloma z nich. Cholera, mój Ascent jest serwisowany w siedmiu różnych salonach, w zależności od mojej przygody. Śledzę również opinie właścicieli w internecie, aby pomóc w rozwiązaniu niektórych problemów, na które napotykają właściciele. I mam dostęp do niektórych niepublicznych informacji i niepublicznych osób, na których polegam, gdy jest to wystarczająco ważne, aby to uzasadnić. Na przykład, w ten sposób dałem wam wszystkim prawie tuzin (11 z 12) odpowiedzi na pytania dotyczące modelu Ascent 2023, zanim ktokolwiek inny na świecie je miał, w tym wszystkie duże firmy, takie jak Car & Driver i Motor Trend.

Niewielka garść awarii, tak. Mniej niż tuzin, o których wiem. Jest nieco ponad 630 dealerów. Rozmawiam z wieloma z nich. Cholera, mój Ascent jest serwisowany w siedmiu różnych salonach, w zależności od mojej przygody. Śledzę również opinie właścicieli w Internecie, aby pomóc w rozwiązaniu niektórych problemów, na które napotykają właściciele. I mam dostęp do niektórych niepublicznych informacji i niepublicznych osób, na których polegam, gdy jest to wystarczająco ważne, aby to uzasadnić. Na przykład w ten sposób uzyskałem dla was wszystkich prawie tuzin (11 z 12) odpowiedzi na pytania dotyczące modelu Ascent z 2023 roku, zanim ktokolwiek inny na świecie je miał, w tym wszystkie duże firmy, takie jak Car & Driver i Motor Trend.
Fajnie. Czy masz więc rzeczywistą liczbę od SOA na temat tego, ile silników uległo awarii w okresie gwarancyjnym 60 tys. mil? A może tylko to, co wiesz z rozmów z kilkoma dealerami?

Ile osób mnie obsługuje? Wchodzę w interakcje z około 10% dealerów - może to kilka osób? Obserwuję również ponad 25 000 z was na wielu platformach, grupach i forach. PIĘĆ TYSIĘCY z was wysłało do mnie prywatne wiadomości na platformach (z około 4500 wiadomościami w 1400 wątkach tylko na tej platformie). Mam też przyjaciół w Camden i Indianie. To jest moja wielkość próby.

Z tego, czego się dowiedziałem, jeśli miałbym obawy, używałbym innego oleju i powiedziałbym wam wszystkim, żebyście też tak robili - a gdybym miał obawy, na pewno nie robiłbym tych śmiesznych rzeczy, które robię, w całym kraju, często pośrodku pustyni (przejechałem 3 z naszych 4 dotychczasowych wypraw, a czwarta odbędzie się za 12-18 miesięcy), używając oleju 0W-20. Używam oleju 0W-20. Cały czas. Nie obchodzi mnie, czego używają inni, ale dosłownie nikt nie używa innego oleju ze względu na dane - co mi odpowiada - to nie mój samochód ani kredyt samochodowy.

Czego nie zrobię, to opublikowanie prywatnego numeru, statystyki itp., chyba że mam na to wyraźną zgodę. Nie prosiłem o takie pozwolenie w tym temacie. I nie zrobię tego. Nikt, tutaj ani gdzie indziej, NIGDY nie dał mi powodu, by prosić o tego rodzaju przysługę w tym śmiesznym temacie, w którym żaden z was nie ma żadnych danych, które by cokolwiek uzasadniały. To nie ma być nic osobistego dla NIKOGO z was. To po prostu prawda. Rozmawiałem o tym z wami wszystkimi i, jak powiedziałem, możecie dalej spekulować bez żadnych faktów tak długo, jak chcecie. Ale nie będę prosił o tego rodzaju ogromną przysługę z powodu dosłownie niczego.

Jak powiedziałem, jeśli którykolwiek z was przedstawi JAKIEKOLWIEK dane, zmienię swoje stanowisko. Do tego czasu, jak powiedziałem wcześniej, naprawdę nie jestem zainteresowany dalszym udziałem w tej rozmowie. Nie debatujemy, czy Marvel czy DC są lepsze, ani czy Thor jest potężniejszy od Hulka. To dyskusje, które nie potrzebują faktów, dzięki pisarzom, którzy piszą, co tylko chcą. Ta dyskusja potrzebuje faktów, aby była traktowana przeze mnie poważnie. Każdy może mnie otagować, jeśli je zdobędzie. Wrócę tu natychmiast, jeśli to zrobię. Do tego czasu to wszystko. Skończyłem z tym wątkiem. Możecie się nim cieszyć tak długo, jak chcecie.

Z ciekawości, co było przyczyną awarii? Te, o których wiesz?
Myślałem, że to omówiłem - zrobię to, a potem na razie skończę w tym wątku.
  • Niewłaściwe smarowanie - zły olej, nieobjęte
  • Niewłaściwe smarowanie (awaria turbosprężarki) - zły olej, nieobjęte
  • Zły odlew na tłoku - wymieniono krótki blok
  • Awaria zaworu PCV (oryginalna konstrukcja) - problemy kaskadowe - objęte, wymieniono krótki blok
  • Awaria zaworu PCV (oryginalna konstrukcja) - problemy ze smarowaniem - objęte, wymieniono krótki blok
  • (itd.)
  • Jiffy Lube - nieobjęte
  • Jiffy Lube - nieobjęte
  • (Jiffy Lube - jeszcze kilka związanych z CVT)
  • Właściciel strasznie zepsuł i jeździł z 10 kwartami i bez płynu CVT - Subaru pomogło
  • Właściciel strasznie zepsuł i jeździł bez oleju - jestem prawie pewien, że nie było to objęte
  • Awaria korbowodu, prawdopodobnie problem z odlewem - objęte - silnik wymieniony
  • Niewłaściwe smarowanie - olej nawet nie uznany za istotny - nieprawidłowa instalacja separatora AOS - nieobjęte
Jest jeszcze jeden lub dwa? ... ale znajdziesz je na tym forum.

Och, i kilka błędów dealera, które spowodowały, że właściciele jeździli bez oleju. W takich przypadkach Subaru wymieniło silnik lub krótki blok.

• Zły odlew na tłoku - wymieniony krótki blok
  • Awaria zaworu PCV (oryginalna konstrukcja) - problemy kaskadowe - objęte, wymieniony krótki blok
  • Awaria zaworu PCV (oryginalna konstrukcja) - problemy ze smarowaniem - objęte, wymieniony krótki blok
  • (itp.)
  • Jiffy Lube - nieobjęte
  • Jiffy Lube - nieobjęte
  • Właściciel strasznie spartaczył i jeździł z 10 kwartami i bez płynu CVT - Subaru pomogło
  • Właściciel strasznie spartaczył i jeździł bez oleju - jestem prawie pewien, że nie było to objęte
  • Awaria korbowodu, prawdopodobnie problem z odlewem - objęte - silnik wymieniony
  • Niewłaściwe smarowanie - olej nawet nie uznał za istotny - nieprawidłowa instalacja separatora AOS - nieobjęte
Jest jeszcze jeden lub dwa? ...ale znajdziesz je na tym forum.

Och, i kilka błędów dealera, które spowodowały, że właściciele jeździli bez oleju. Subaru w tych przypadkach wymieniło silnik lub krótki blok.
Dzięki, to pomocne mieć to wszystko pod ręką!

• Zły odlew na tłoku - wymieniony krótki blok
  • Awaria zaworu PCV (oryginalna konstrukcja) - problemy kaskadowe - objęte, wymieniony krótki blok
  • Awaria zaworu PCV (oryginalna konstrukcja) - problemy ze smarowaniem - objęte, wymieniony krótki blok
  • (itd.)
  • Jiffy Lube - nieobjęte
  • Jiffy Lube - nieobjęte
  • Właściciel strasznie zepsuł i przejechał 10 kwart i bez płynu CVT - Subaru pomogło
  • Właściciel strasznie zepsuł i jeździł bez oleju - jestem prawie pewien, że nie było to objęte
  • Niewłaściwe smarowanie - olej nawet nie uznany za istotny - nieprawidłowa instalacja separatora AOS - nieobjęte
Jest jeszcze jeden lub dwa? ...ale znajdziesz je na tym forum.

Och, i kilka błędów dealera, które spowodowały, że właściciele jeździli bez oleju. Subaru wymieniło w tych przypadkach silnik lub krótki blok.
Jeszcze jedna rzecz, Robert, która mnie niepokoi. Lubię robić własne wymiany oleju... czego Subaru chce jako dowodu, że użyto odpowiedniego oleju? W mojej sytuacji jestem właścicielem salonu i generalnie obciążam dział sprzedaży za wymianę oleju, podając, jakiego rodzaju oleju użyto w moim ascent po tym, jak osobiście zakończyłem wymianę oleju. To paragon z Quick Books, który drukuję. Czy uważasz, że to wystarczy? Prowadzę wszystkie zapisy w książce serwisowej i również to podpisuję...

Musi śledzić datę, przebieg, markę oleju, typ, wagę i ilość, a także użyty filtr.

Filtr musi mieć takie samo ciśnienie obejściowe. Pogłoski głoszą, że oprócz oczywiście OEM, tylko właściwy filtr WIX ma prawidłowe ciśnienie zaworu obejściowego. Nie mogę tego potwierdzić, ponieważ się tym nie zajmowałem (trzymam się OEM do co najmniej 120 000 mil, a potem OEM lub WIX w razie potrzeby/dostępności).

Niektórzy ludzie uważają, że ciśnienie zaworu obejściowego Subaru nie ma znaczenia, ponieważ „nikt inny nie używa tak wysokiego ciśnienia”. Ponadto nikt inny, z wyjątkiem Porsche, nie używa silnika typu bokser.

Niektórzy ludzie nie uważają, że ciśnienie zaworu obejściowego Subaru ma znaczenie, ponieważ "nikt inny nie używa tak wysokiego ciśnienia". Ponadto nikt inny, z wyjątkiem Porsche, nie używa silnika typu bokser.
Kupiłem ich kilka jako filtr OEM, zanim zostały wycofane. Słyszałem, że Subaru były dość specyficzne, jeśli chodzi o parametry zaworu obejściowego

Jeszcze jedna sprawa, Robert, która mnie martwi. Lubię sam robić wymiany oleju... czego Subaru oczekuje jako dowodu, że użyto właściwego oleju? W mojej sytuacji jestem właścicielem salonu i generalnie obciążam dział sprzedaży za wymianę oleju, podając rodzaj oleju użytego w moim Ascencie po osobistym wykonaniu wymiany oleju. To jest paragon z Quick Books, który drukuję. Myślisz, że to wystarczy? Wszystkie zapisy prowadzę w książce serwisowej i również to podpisuję...
Możesz wprowadzić dane w aplikacji "MySubaru". Zrobiłem pierwszą wymianę przy 3 tys. mil, a kiedy poszedłem do dealera na "darmową" wymianę przy 6 tys., wprowadziła moje dane DIY do komputera.

Filtr musi mieć takie samo ciśnienie obejściowe. Pogłoski głoszą, że oprócz oczywistego OEM, tylko właściwy filtr WIX ma prawidłowe ciśnienie zaworu obejściowego. Nie mogę tego potwierdzić, ponieważ się temu nie przyglądałem (trzymam się OEM do co najmniej 120 000 mil, a następnie OEM lub WIX w razie potrzeby/dostępności).
Czytanie powyższego skłoniło mnie do poszukiwania dobrego źródła filtrów, ponieważ jestem 2,5 godziny drogi od dealera, więc wymiana oleju tam po prostu nie ma sensu. W ramach moich badań poszedłem do Subaru, aby uzyskać punkt cenowy, z którym mógłbym pracować, ta strona Subaru jest bardzo interesująca do przeczytania o "Trzech typach" oleju.

2019 Subaru Ascent Filtr oleju silnikowego - 15208AA15A - Oryginalna część Subaru

To nie zmienia oleju, którego zamierzam użyć 0W20, ale czytanie drobnego druku na dole jest ważne, IMO szybkie przeczytanie tej strony może spowodować, że ktoś użyje niewłaściwego oleju.

Czytając powyższe, zacząłem szukać dobrego źródła filtrów, ponieważ jestem 2,5 godziny drogi od dealera, więc wymiana oleju tam po prostu nie ma sensu. W ramach moich badań poszedłem do Subaru, aby uzyskać punkt cenowy, z którym mógłbym pracować, ta strona Subaru jest bardzo interesująca do przeczytania o "Trzech typach" oleju.

2019 Subaru Ascent Engine Oil Filter - 15208AA15A - Oryginalna część Subaru

To nie zmienia oleju, którego zamierzam użyć 0W20, ale czytanie drobnego druku na dole jest ważne, moim zdaniem szybkie przeczytanie tej strony może spowodować, że ktoś użyje niewłaściwego oleju.
Tak, zalecane użycie syn 5W30 jest nieco niejasne i może być źle zinterpretowane. Podejrzewam, że zostało to napisane przed wprowadzeniem do eksploatacji silnika FA24 Ascent.

"Oryginalny olej silnikowy syntetyczny Subaru Certified 5W-30*
Zalecany szczególnie do silników turbodoładowanych SUBARU BOXER®"

Używam syntetycznego oleju 0W20 marki Costco/Kirkland, ponieważ spełnia te same specyfikacje API/DEXOS/SN+ co olej marki Idemitsu i podoba mi się cena 20 $ za 5 kwart. Udało mi się kupić 6 niebieskich filtrów OEM przed niedoborem, więc jestem przygotowany na wiele mil. Przy OCI 3K nie martwię się o rozkład lub degradację oleju.

• Like
Reactions: Robert.Mauro
Czytając powyższe, zacząłem szukać dobrego źródła filtrów, ponieważ jestem 2,5 godziny drogi od dealera, więc wymiana oleju tam po prostu nie ma sensu. W ramach moich badań poszedłem do Subaru, aby uzyskać punkt odniesienia cenowego, z którym mógłbym pracować, ta strona Subaru jest bardzo interesująca do przeczytania o "Trzech typach" oleju.

2019 Subaru Ascent Engine Oil Filter - 15208AA15A - Oryginalna część Subaru

To nie zmienia oleju, którego zamierzam użyć 0W20, ale czytanie drobnego druku na dole jest ważne, IMO szybkie przeczytanie tej strony może spowodować, że ktoś użyje niewłaściwego oleju.
Zaktualizuję to. Dzięki za zwrócenie na to uwagi.

81 - 100 of 133 Posts