Tak, ale to nie tajemnica. Nie widzę w tym żadnego znaczenia, chyba że ktoś chce argumentować, że inżynierowie Subaru są jedynymi ludźmi na świecie, którzy tego nie wiedzą.
Oto kolejne założenie, jakie ludzie robią... zakładają, że Subaru nie chciało lub nie wybrało oleju, który działa od cienkiego do cieńszego w oczekiwany sposób w ramach interwału olejowego. Wydaje się, że istnieje to duże nieporozumienie, że Subaru naprawdę chciało używać gęstszego oleju, ale po prostu o tym nie wiedziało. Jeśli
ja miałbym budować silnik, wybrałbym olej, który działa z butelki,
jak również po określonym czasie użytkowania (np. 6 miesięcy/6000 mil jazdy). Poważnie, wszyscy o tym myśleliście - ale znowu, inżynierowie Subaru są na to zbyt głupi?
Ponownie, KAŻDY argument za użyciem cięższego oleju wpada w jedną, pojedynczą kategorię dwuczęściowego argumentu:
- Inżynierowie Subaru nie rozumieją lepkości, wieku oleju, lepkości w temperaturach, ścinania ani niczego innego.
- Grupa z nas na różnych forach, którzy NIGDY nie rozebrali silników testowych (lub prawdopodobnie jakiegokolwiek FA24F), NIGDY nie mierzyli pierścieni i luzów, NIGDY nie wyciągnęli używanej turbosprężarki, NIGDY nie otrzymali ŻADNYCH danych na temat tego, jak silnik smarował na starym/napiętym/cokolwiek oleju, jakoś wiedzą lepiej.
Dosłownie, to jest argument. Nie ma danych. Żadnych. My
DOSŁOWNIE mamy
nic. Poważnie. 271 000 Ascents, w większości wszystkie używające oleju z książki, praktycznie żadnych problemów z silnikiem (z wyjątkiem starego problemu z zaworem PCV,
ORAZ gdy ktoś użył ZŁEGO oleju), ale mamy 8 raportów olejowych. A może dziesięć teraz? I
ŻADEN z nich nie pokazuje nic złego z
SILNIKIEM - rozcieńczanie paliwem lub nie.
Załóżmy, że dziesięć. To 0,00369% -
mniej niż cztery tysięczne procenta... a nasz
CAŁY zestaw danych składa się w połowie z rozcieńczania paliwem, w połowie nie, i
ZERO przypadków problemów z silnikiem.
Faktem jest, że na FA24F jest teraz
MILIARDY mil w
TYLKO Ascencie (i prawdopodobnie tyle samo, jeśli nie więcej w OBXT), często wykonując wyczerpujące czynności, i ŻADNYCH awarii związanych z problemami z olejem przy użyciu odpowiedniego oleju i wymian oleju. ŻADNYCH.
Faktem jest, że jeśli niektórzy z was mają rację, to
WYŁĄCZNIE przez przypadek. Ponieważ, jak zauważyłem dwa akapity wyżej, ŻADEN argument za użyciem innego oleju w FA24F, do dnia dzisiejszego, nie jest oparty na ŻADNYCH danych ani ŻADNYCH uszkodzeniach, które
KIEDYKOLWIEK odnotowano w FA24F z powodu używania oleju 0W-20.
Przepraszam, to tylko ta sama rozmowa, wiele dziesiątek tysięcy komentarzy później, w wielu grupach, wydaje mi się absurdalna. Uwielbiam dyskusje techniczne, ale to nie to.
Jedyne istotne dane, które mamy do dzisiaj, pokazują, że nie ma problemów w prawidłowo „zgodnych z książką” Ascents (lub OBXT/OBW).
Jeśli kiedykolwiek natknę się na coś przeciwnego,
UDZIELĘ tego, ponieważ byłem otwarty na dzielenie się wszystkim, czego się uczę, co pomoże wszystkim utrzymać działanie ich Ascentów. Jeśli wszyscy to zrobicie, mam nadzieję na to samo. Więc dopóki ktoś z was nie przedstawi rzeczywistych danych lub dopóki ja tego nie zrobię, kończę tę nietechniczną dyskusję. Cieszę się jednak, że mogę obserwować szaleńcze spekulacje z boku, w nadziei, że ktoś przedstawi dane - poza tym, że wiemy, co
się nie wydarzyło - awarie silnika spowodowane użyciem 0W-20.