Subaru Ascent Forum banner
1 - 10 of 10 Posts

·
Registered
Joined
·
88 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Quick question.....

for the Ascent, does the Redarc Tow Pro Elite need the Tekonsha wiring adapter to work if you have the Subaru installed Tow Hitch?

 

·
Administrator
Joined
·
10,987 Posts
No. Also, if you can solder together four wires, you do not need the car specific version and can save a few bucks.
 

·
Registered
Joined
·
88 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Thanks. I’ve never had to solder anything together in my life but I imagine it can’t be too difficult to learn.
 

·
Administrator
Joined
·
10,987 Posts
Really easy. There's some pics in the forum showing what to do.
 

·
Super Moderator
2019 Ascent Touring (CWP)
Joined
·
3,904 Posts
Don't assume that a Toyota harness will work with the Ascent. As the vendor if they have a Subaru Ascent equivalent. If not, it's not difficult to use the pigtail that came with your Ascent's hitch receiver kit to assemble your own harness with the one that comes with the controller...it's simple color matching and some crimp connectors unless you really want to dig out the solder iron.
 
  • Like
Reactions: wlpendley

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Really easy. There's some pics in the forum showing what to do.
I've looked and can't find any pictures of the correct splicing for the Subaru pigtail to the redarc pigtail. I used butt connectors and followed the colors, but when I connected to the trailer the controller led either stays green (manual mode) and won't let me change to the progressive mode (blue). It then begins to flash red. While it is green it functions fine other than I can't change modes. I am able to press the dial fully to the stop as far as I know. Brakes function for emergency mode (pushing) as well.

I'm not sure what the cause is. I'm thinking of purchasing the plug and play adapter to rule out my bad splicing technique or having the wires hooked up wrong. But does someone have some pics of doing this splice job? I am pretty clueless when it comes to wiring and electronics.

Thanks in advance, anything is helpful.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
I've looked and can't find any pictures of the correct splicing for the Subaru pigtail to the redarc pigtail. I used butt connectors and followed the colors, but when I connected to the trailer the controller led either stays green (manual mode) and won't let me change to the progressive mode (blue). It then begins to flash red. While it is green it functions fine other than I can't change modes. I am able to press the dial fully to the stop as far as I know. Brakes function for emergency mode (pushing) as well.

I'm not sure what the cause is. I'm thinking of purchasing the plug and play adapter to rule out my bad splicing technique or having the wires hooked up wrong. But does someone have some pics of doing this splice job? I am pretty clueless when it comes to wiring and electronics.

Thanks in advance, anything is helpful.
Picture of my splicing attached.
Hand Blue Finger Gesture Thumb
 
1 - 10 of 10 Posts
Top