Subaru Ascent Forum banner

Bateria wymieniona na SOA821B900

1 reading
50K views 95 replies 30 participants last post by  ATXV18&Ascent19  
#1 ·
Zabrałem dziś mojego Ascent z 2021 roku do dealera w związku z akcją serwisową dotyczącą śruby uziemiającej. Wspomniałem również, że kilka razy musiałem uruchamiać samochód za pomocą kabli rozruchowych po tym, jak stał nieużywany przez kilka dni. Mój akumulator został przetestowany na 508 COA (uszkodzona siarczanizacja/degradacja). Miałem nadzieję na akumulator B600, o którym wspomniano w innym wątku o akumulatorach. Ale najwyraźniej istnieje nowszy TSB, który teraz określa SOA821B900 z 750 CCA. To właśnie włożyli do mojego w ramach 3-letniej 36-miesięcznej gwarancji. To była miła niespodzianka.

#3 · (Edited)
Dobra aktualizacja. Czy to typ Standard Flooded, Enhanced Flooded czy AGM? Niedawno wymieniłem mój OEM B400 na B600 (EFB). Cieszę się, że rozpoznają problemy ze słabym OEM i je naprawiają.

Patrząc na numer części, dziwne jest, że B900 kosztuje 235 dolarów, w porównaniu do 395 dolarów za typ B600 EFB.

#5 ·
2023 to 82110AN00B LN2 i CCA tylko 620 ...
Zastanawiam się, czy to standardowy zalany, ulepszony zalany czy AGM???

W każdym razie akumulator 620 CCA jest lepszy niż OEM 530 CCA przegrany.

Zastanawiam się, dlaczego SoA jest tak "skąpe i głupie" w doborze opon i akumulatorów OEM.

Czy słuchasz SoA?

#8 · (Edited)
View attachment 20177
To EFB z 750 CCA. Zastanawiałem się też, dlaczego jest tańszy niż B600. Ale nie narzekam
Cóż, do licha..... Chciałbym, żeby moja B400 wytrzymała kilka tygodni dłużej, zanim umrze. Dostałem B600 EFB jako zamiennik, ale B900 wciąż wygląda lepiej. Na zdjęciu wygląda na większy, czy wymienili tacę na akumulator i przecięli osłonę izolacyjną, aby odsłonić poziom elektrolitu? Jeśli zatrzymam samochód wystarczająco długo, następnym razem prawdopodobnie wybiorę AGM o dużej pojemności.

Cieszę się, że SoA w końcu się obudziło i nie wymienia już jednego złomu akumulatora na inny złom akumulatora. Zobaczmy teraz, czy zajmą się sytuacją ze złomem opon OEM Falken....... (y)

#10 ·
Tak, bateria jest większa. Zainstalowali nową tacę i dłuższą śrubę mocującą. Nie podali mi numeru TSB#, tylko powiedzieli, że to najnowszy, który się ukazał. Na fakturze jest napisane WYMIENIONO BATERIĘ. JHJKB4G-2AUSOM1
PS: Patrząc na twoje zdjęcie, wydaje się, że zapomnieli nałożyć powłokę antykorozyjną przynajmniej na zacisk ujemny (-), (nie widać dodatniego (+)). Poruszyłbym to podczas następnej wizyty lub po prostu kupił puszkę ze sprayem w dowolnym sklepie z częściami. (y)

#12 ·
Dobrze zauważone braki w zabezpieczeniu antykorozyjnym. Nie zauważyłem tego. Przyjrzę się zaciskowi + i każę im to naprawić następnym razem.
Patrząc na twoje zdjęcie, nie widzę żadnych korków wlewu, takich jak w B600. B600 ma również widoczne linie "pełny" i "dodaj" na przedniej stronie akumulatora, a obudowa jest przezroczysta. Być może B900 jest uszczelniony, jak AGM?

#15 ·
Numery części;
82122CA000 PAN BATTERY
82161SJ000 ROD
821123AN000 COVER BATT
SOA821B900 PB001993 ZAMIENNA BATT
Dzięki. Udało mi się znaleźć TSB na ten temat z listopada 2022 roku. Zastanawiam się, czy trzeba mieć problemy, aby zakwalifikować się do ulepszenia. Nie podano również, dla których roczników pojazdów to dotyczy. 07-213-22R Subaru Technical Service Bulletin

#24 ·
Kiedy bateria w naszym 20 Outback zbliżała się do końca swojej żywotności po 18 miesiącach, zadzwoniłem do SOA i powiedziałem im, że AutoZone przetestował i zweryfikował uszkodzoną celę, a koszt wymiany wynosił około 200 dolarów. Na miejscu powiedziano mi, żebym to zrobił, wysłał paragon, a w ciągu kilku dni otrzymałem czek pocztą. Trzy lata później nadal używam tej baterii AutoZone. To EFB, a nie AGM, tak samo jak bateria OEM, ale o wyższym CCA.

#39 ·
Tak. Też tak myślimy. Ascent został teraz zredukowany do lokalnej jazdy. Nadal włożę do niego akumulator o dużej pojemności. Wydaje się, że to dobry sposób na spokój ducha. Kupiliśmy Hondę Pilot 23 na dużą podróż. Jej codzienny kierowca. Ascent jest teraz moim codziennym kierowcą. Niezła oferta dla mnie. Więcej miejsca i więcej koni mechanicznych pochodzących z Crosstreka, dostanę po kieszeni za benzynę, ale jeżdżąc nim przez kilka tygodni, osiągam lepsze zużycie paliwa dzięki niewielkiej jeździe po autostradzie niż moja żona w mieście.

#42 ·
Tak. Też tak myślimy. Ascent został teraz zredukowany do lokalnej jazdy. I tak włożę do niego akumulator o dużej pojemności. Wydaje się, że to właściwy sposób na spokój ducha. Kupiliśmy 23 Hondę Pilot jako pojazd na duże wycieczki. Jej codzienny kierowca. Ascent jest teraz moim codziennym kierowcą. Niezła oferta dla mnie. Więcej miejsca i więcej koni mechanicznych z Crosstreka, dostanę po kieszeni za paliwo, ale jeżdżąc nim przez kilka tygodni, uzyskuję lepsze zużycie paliwa dzięki niewielkiej jeździe po autostradzie niż moja żona w mieście.
Byłbym zainteresowany Twoimi przemyśleniami porównującymi Pilota do Ascenta. Zawęziliśmy wybór do tych dwóch pojazdów i wybraliśmy Ascenta dla
1) O jeden cal szerszy trzeci rząd i o jeden cal więcej głębokości za trzecim rzędem dla ładunku.
2) Znajomość tego samego dużego ekranu, z którego korzystaliśmy w naszym 20 Outbacku, który zachowaliśmy.
3) 9 tys. USD mniej w porównaniu, 15 tys. USD mniej, jeśli weźmie się pod uwagę, że tylko Touring i Elite oferują na żywo HondaLink, który jest porównywalny z Starlink w Premium Ascent.

Najniższy Pilot, którego byśmy rozważali, to EXL z 9-calowym ekranem, skończyliśmy z Premium Ascent.

Wracając do tematu tego wątku, nie mamy tego najnowszego, największego akumulatora w naszym Ascencie, ale na pewno będziemy o tym pamiętać, jeśli kiedykolwiek go potrzebujemy.

#41 ·
Interesuje mnie, jaka jest rzeczywista wielkość grupy BCI dla tego nowego akumulatora #SOA821B900. Wygląda na świetną modernizację.
Wygląda na to, że opublikowane zdjęcia nie mają oceny BCI, tylko "LN", może to nowa specyfikacja? Kiedy mój B400 został zastąpiony przez B600, wymagał większej tacy, a kurtka izolacyjna została wycięta z przodu, aby odsłonić "linie dodawania i napełniania" na przezroczystej obudowie (EFB z korkami wlewu). B900 nie ma korków wlewu, patrząc na zdjęcia.

• Like
Reactions: nutdriver
#63 ·
Cześć wszystkim, Ascent MY2021 tutaj, zakupiony w październiku 2020. Właśnie wymieniłem oryginalny akumulator (82110FL01A) w ramach gwarancji (ledwo!), na SOA821B900. Spodziewałem się B400 lub B600, ponieważ nie znalazłem jeszcze tego posta. Miła, niespodziewana poprawa.
Uważam, że TSB wymaga B900. Wymieniłem swój kilka miesięcy temu, przed obecnym TSB. Dostałem B600, EFB z przezroczystą obudową. Zgaduję, że w braku TSB, mój dealer zainstalował dowolny "lepszy" akumulator, który miał pod ręką. Co jest dziwne, to fakt, że B600 jest znacznie droższy niż B900, jeśli kupi się go jako samodzielną część, mimo że B900 ma wyższą ocenę CCA.

#67 ·
Czy modele 2023+ są fabrycznie wyposażone w akumulator SOA821B900?

Na stronie internetowej Autozone rozmiar akumulatora dla modeli 2023+ jest podany jako rozmiar 47. Inne strony podają akumulator jako H5 lub LN2. Czy ktoś z większą ilością informacji może zweryfikować rozmiar SOA821B900? Jestem zainteresowany ulepszeniem do mojego modelu z 2019 roku.
Zarówno dla B600, jak i B900, trzeba będzie zmodernizować tacę i mocowanie (AFAIK). Uważam, że oba są fizycznie większe niż maleńki B400 OEM. Nie jestem pewien, czy TSB/wezwanie do serwisu będzie dotyczyło Twojego modelu z 2019 roku, ale nigdy nie zaszkodzi zapytać, może skontaktować się z SoA i otworzyć sprawę, jeśli Twój OEM uległ awarii. Powodzenia! (y)

#68 ·
Cóż, wiedziałem, że to się stanie, ale jak każdy inny, po prostu nie wiedziałem kiedy. Zeszłej nocy w garażu poszedłem uruchomić Ascent. Nacisnąłem pedał hamulca i nacisnąłem przycisk START... wtedy usłyszałem jakieś chrobotanie i światła zaczęły migotać, ale silnik nie chciał się uruchomić. Jestem naprawdę zaskoczony, że nasz oryginalny akumulator OEM wytrzymał prawie 6 lat. 1 września będzie nasza 6. rocznica posiadania Ascent. Zeszłej nocy poszedłem do Wally World, żeby kupić akumulator EverStart AGM Group 35, ale sklep, do którego poszedłem, nie miał żadnego na półce. Więc zeszłej nocy i dziś rano przeglądałem fora Ascent w poszukiwaniu informacji o gwarancji i/lub zalecanej wymianie akumulatora od wszystkich innych kompetentnych osób na tej stronie. Później dziś rano zadzwoniłem do mojego dealera i rozmawiałem z moją ulubioną doradczynią serwisową. Powiedziała mi, że jeśli uda mi się go uruchomić i do niej przyjechać, wygląda na to, że jest objęty ugodą w sprawie rozładowania akumulatora i wymienią go, jeśli akumulator zawiedzie podczas testu. Dziś po południu udało mi się go uruchomić po drugim naciśnięciu przycisku START. Byłem tak podekscytowany, że w końcu się uruchomił bez konieczności rozruchu. Zabrałem go do dealera i zrobili swoje IAW TSB 07-219-23. Dostałem nowy akumulator #SOA821B900 i wszystkie odpowiednie części, które sprawiają, że pasuje on idealnie do komory silnika. Muszę powiedzieć, że dzisiaj był wspaniały dzień i uwielbiam mój dział serwisowy Subaru i doceniam wszystkich wspaniałych ludzi, którzy sprawiają, że to forum jest bogactwem wiedzy i rozrywki!

#70 ·
Nasz umarł w piątek. Zaniosłem go do dealera w sobotę rano. Musieli podłączyć go do swojego systemu diagnostycznego, aby "upewnić się", że nie przeszedł testu akumulatora w celu wykonania pracy gwarancyjnej. Samochód odebrałem z powrotem późnym popołudniem. Powiem tak, to całkiem niezły upgrade dostać B900.

#71 ·
Dobrze dla ciebie. Mam Ascent z 2020 roku i w miarę jak pogoda się ochładza, ma problemy z uruchomieniem, jeśli postoi dłużej niż dzień. Byłem z nim w serwisie dwa razy i poprosiłem ich o przetestowanie, a oni twierdzą, że jest w porządku. Oczywiście mój serwis jest godzinę drogi, więc kiedy tam jadę, jest w pełni naładowany. Wydaje się po prostu, że nie trzyma już tak dobrze ładunku jak kiedyś. Nie mam alternatywnego pojazdu, więc myślę o tym, żeby po prostu pociągnąć za spust i samemu go wymienić. Mógłbym go tam zawieźć i zostawić na noc, a oni mogliby przeprowadzić bardziej dogłębny test, ale nie jestem pewien, czy strata mojego czasu jest tego warta.

#73 ·
Czy tylko ja uważam za szalone, że Subaru ma TSB dla większego akumulatora, ale nadal gra na prawdopodobieństwo, instalując mniejszy akumulator w nowych pojazdach na linii produkcyjnej?

Pierwotny TSB został wydany w 2022 roku i został zaktualizowany w marcu 2024 roku, aby uwzględnić rok modelowy 2024, a mimo to mój model z 2024 roku nadal ma mniejszy akumulator, co oznacza, że Subaru nie używa większych akumulatorów w produkcji.

#74 ·
Czy jestem jedyną osobą, która uważa za szalone, że Subaru ma TSB dla większego akumulatora, ale nadal gra w prawdopodobieństwo, instalując mniejszy akumulator w nowych pojazdach na linii produkcyjnej?

Oryginalny TSB został wydany w 2022 roku i został zaktualizowany w marcu 2024 roku, aby uwzględnić rok modelowy 2024, ale mój 2024 nadal ma mniejszy akumulator, co oznacza, że Subaru nie używa większych akumulatorów w produkcji.
Powiedzcie cześć księgowym (księgowi dla każdego, kto nie zna tego terminu).

#77 ·
Tak, nasz 23 Ascent również ma mniejszy akumulator, ale bez problemów. Nasz 20 Outback, który ma start-stop, otrzymał dużą aktualizację akumulatora od SOA, zauważalną poprawę.
Czy wiesz, czy ta aktualizacja obejmuje modele Crosstrek? Mamy '21 Sport z funkcją start/stop i losowo ma problemy z ponownym uruchomieniem. Szybkie wyszukiwanie w internecie nic nie dało.

#89 ·
Zabrałem dziś mojego Ascenta z 2021 roku do dealera w celu sprawdzenia śruby uziemiającej. Wspomniałem również, że musiałem kilka razy uruchamiać mój samochód za pomocą kabli rozruchowych po tym, jak stał nieużywany przez kilka dni. Mój akumulator został przetestowany na 508 COA (uszkodzenie siarczanowaniem/degradacja). Miałem nadzieję na akumulator B600, o którym wspomniano w innym wątku o akumulatorach. Ale najwyraźniej istnieje nowszy TSB, który teraz określa SOA821B900 z 750 CCA. To właśnie włożyli do mojego w ramach 3-letniej gwarancji na 36 miesięcy. To była miła niespodzianka.
Właśnie zabrałem mojego Ascenta z 2023 roku do dealera w Leesburg, Fl, aby sprawdzić akumulator, który musiałem dwa razy uruchamiać w tym tygodniu za pomocą kabli rozruchowych. Niestety, ponieważ Ascent miał ponad 36 000 mil, zainstalowano nowy akumulator za 606 $. Zostałem również poinformowany, że za dodatkowe 300 $ dealer wymieni filtry powietrza i kabinowe (oba wymienione sześć miesięcy temu) oraz pióra wycieraczek (wymienione 3 tygodnie temu). Podoba mi się wszystko w Subaru, z wyjątkiem drogich części zamiennych w dwuletnim pojeździe.

#90 ·
może
Przed chwilą zabrałem mojego Ascenta z 2023 roku do dealera w Leesburg, Fl, aby sprawdzić akumulator, który musiałem uruchamiać z kabli rozruchowych dwa razy w tym tygodniu. Niestety, ponieważ Ascent miał ponad 36 000 mil, zainstalowano nowy akumulator za 606 $. Zostałem również poinformowany, że za dodatkowe 300 $ dealer wymieni filtry powietrza i kabinowy (oba wymienione sześć miesięcy temu) oraz pióra wycieraczek (wymienione 3 tygodnie temu). Podoba mi się wszystko w Subaru, z wyjątkiem drogich części zamiennych w dwuletnim pojeździe.
Około 80 $ na oryginalne części Subaru do filtrów i wycieraczek, 220 $ za robociznę? Wow. Filtry i wycieraczki uznałem za rozsądne, zarówno u lokalnego dealera, jak i na Amazonie. Akumulator, na zalecenie mojego doradcy serwisowego, idź na rynek wtórny i zaoszczędź trochę pieniędzy.